Tiistaina 4.8.2020 julkaistussa muistiossa Eroon koronasta -asiantuntijaryhmä ehdottaa tehokkaampia toimia koronaviruksen torjumiseksi Suomessa. Muistiossa esitetään testaa-jäljitä-eristä toimien tiukentamisen lisäksi laajempaa testaamista rajoilla, suosituksia maskien käyttöön ja etätyöhön, sekä korkean riskin massatapahtumien rajoituksia. Toimien tavoitteena on estää epidemian paluu ja samalla välttää kevään kaltaiset mittavat sulkutoimet.

Toukokuussa Eroon koronasta -työryhmä kehotti päättäjiä tukahduttamaan koronaepidemian. Suomalaiset onnistuivat tässä, ja kesän aikana tartuntamäärät ovat pysyneet alhaalla. Vaara ei ole kuitenkaan ohi. Epidemia on ryöpsähtänyt uudelleen kasvuun monessa maassa, ja Suomi on luopunut lähes kaikista rajoitustoimista, vaikka syksyn tullessa ihmisten välinen kanssakäyminen lisääntyy. Tutkijaryhmä katsookin, että riski epidemian paluuseen on erittäin suuri, ellei toimia tehosteta.

“Testaa-jäljitä-eristä -toimet ovat Suomen strategian kulmakivi. Siksi muistiomme käy tarkasti läpi, kuinka tartuntaketjujen katkaisua on tehostettava ja nopeutettava nykyisestä. Homma pitää saada pyörimään kuin rasvattu”, sanoo dosentti Pirta Hotulainen Minervan Lääketieteellisestä tutkimuslaitoksesta.

Tutkijaryhmä katsoo, että myös muita tartuntoja ennaltaehkäiseviä toimia tarvitaan. Maskien käyttöä tukee kansainvälisten kokemusten lisäksi työryhmän jäsenten tuore tutkimus. Matkustajien mukana tulevia tartuntoja on saatava kitkettyä testauksen ja tiukempien karanteeniohjeiden avulla. Jotta koko yhteiskunnan sulkeminen voidaan välttää, etätöitä ja massatapahtumien rajoituksia ns. superleviämistapahtumien ehkäisemiseksi saatetaan tarvita rokotteen tuomaan suojaan asti.

“Suomella on kaikki edellytykset onnistua, mutta itsestään virus ei katoa. Meidän on toimittava ripeästi ja tehokkaasti. Työryhmämme haluaa tukea hallitusta sekä muita toimijoita esimerkiksi sairaanhoitopiireissä tässä työssä”, selittää Columbian yliopiston professori Tuuli Lappalainen. “Tiedämme viruksesta paljon enemmän kuin maaliskuussa, mutta uutta tietoa esimerkiksi aerosolitartunnoista ja oireettomista tartuttajista pitää myös soveltaa käytäntöön”, hän muistuttaa.

Hotulainen peräänkuuluttaa varovaisuutta. “Kesälomakauden hyvä tilanne voi muuttua nopeasti, kun suomalaiset palaavat kouluihin, töihin ja harrastuksiin. On paljon helpompaa ja halvempaa ehkäistä epidemiaa ennalta kuin yrittää saada karkuun lähtenyttä epidemiaa kuriin.”

Muistion kirjoittajina on 16 asiantuntijan ryhmä, jossa on edustettuna asiantuntemus mm. lääketieteen, biotieteiden, taloustieteen, sosiaalipsykologian ja matemaattisen mallinnuksen aloilta.

Lue muistio verkkosivuiltamme.


Lisätietoja ja yhteydenotot

Mediayhteydenotot

Eroon koronasta

info@eroonkoronasta.fi

Muut yhteydenotot ja palaute

info@eroonkoronasta.fi