Vastaus

Maailmanlaajuinen mittakaava (= koronaviruksen eradikaatio) on kieltämättä haaste. Sitä odotettaessa jokaisen kansakunnan tulisi huolehtia omasta tontistaan. Koronan keskuudestaan eliminoineet maat voivat avautua turvallisten matkustuskuplien kautta.

On todennäköistä, että jollain aikavälillä rokotteet tulevat viimeistelemään globaalin eradikaation, mutta jokainen kansakunta päättää itse minkälaisissa oloissa tätä tavoitetta odotellaan. Uudessa-Seelannissa ja muissa koronaviruksen keskuudestaan eliminoineissa maissa elämä on normaalia, poislukien rajanylitykset. Epidemiatilanteensa kanssa "jojottelevissa" maissa puolestaan kaikki kokoontumisiin ja lähikontakteihin perustuva toiminta on jäissä, ja tästä seuraa suunnaton hintalappu kyseisille yhteiskunnille, puhumattakaan tähän strategiaan liittyvistä kansanterveydellisistä ja perusoikeudellisista epäkohdista.

Tukahduttaminen on kaikilla mittareilla ainoa hyväksyttävä vaihtoehto. Myös muuntovirusten torjunta on helpompaa maille, jotka ovat epidemiansa tukahduttaneet. Sellaista skenaariota jossa voisimme vain "lopettaa taistelun" ja "nostaa kädet pystyyn" ei yksinkertaisesti ole. Talous tuhoutuu, kansanterveys tuhoutuu, muuntovirukset hurjistuvat. Esimerkkejä on pitkä lista maailmalta. Argumentti on täysin vailla todellisuuspohjaa.

Suositeltavaa lähdemateriaalia tukahduttamisesta / eliminoimisesta löytyy aiheeseen liittyvän kansalaisaloitteen lähdeluettelosta.

Henri Lampikoski

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Eroon koronasta -työryhmä

Pidempiä perusteluja useimpiin kysymyksiin löytyy muistioistamme.