Vastaus

Eroon koronasta -työryhmä syntyi vuoden 2020 maalis-huhtikuussa, kun ryhmän jäsenet olivat pääasiassa toisistaan riippumatta päätyneet siihen lopputulokseen, että epidemian aggressiivinen tukahduttaminen on ylivoimaisesti paras tapa Suomelle epävarmasta globaalista pandemiasta irtautumiseksi. Tähän aikaan poliittiset päättäjät, virkamiehet ja erilaiset asiantuntijat puhuivat suoraan tai epäsuoraan laumasuojan tavoittelusta ja siitä, kuinka väestö ottaa koronavirustaudin vastaan. Työryhmän perustaneet olivat syvästi huolissaan Suomen suunnasta, yhteiskunnan kestokyvystä ja suomalaisten hyvinvoinnista, ja monet meistä kokivat velvollisuudekseen – lääkäreinä, tutkijoina ja asiantuntijoina – esittää näkemyksemme.

Perustajajoukko keräsi verkostojensa kautta muita samansuuntaisesti ajattelevia. Löimme päämme yhteen ja kävimme keskustelua siitä, mitä keinoja meillä oli käytettävissämme saadaksemme viestimme kuuluville. Tämän tuloksena syntyi ensimmäinen avoin kirjeemme tukahduttamisstrategian puolesta, jota tukemaan haimme laajaa joukkoa asiantuntijoita yhteiskunannan eri osa-alueilta. Kesäkuussa julkaisimme avoimen kirjeen maskien käytön puolesta. Olemme lisäksi julkaisseet neljä laajempaa muistiota:

Näiden lisäksi verkkosivuillamme on julkaistu muun muassa työryhmän jäsenten ja muiden kirjoittamia artikkeleita ja mielipidekirjoituksia. Työryhmään kuuluvat ovat myös eri kokoonpanoilla kirjoittaneet mielipidekirjoituksia eri foorumeilla ja osallistuneet monenlaisiin taustakeskusteluihin poliitikkojen, virkamiesten ja asiantuntijoiden kanssa.

Olemme jakaneet muistiomme etukäteen päättäjille ja olleet heihin myös suoraan yhteydessä. Tavoitteemme on tarjota avointa tietoa kaikille, jotta päättäjillä, virkamiehillä, asiantuntijoille ja kansalaisilla olisi mahdollisuus tutustua tukahdutusstrategian perusteisiin.

Lisäksi olemme osallistuneet kansainvälisiin kannanottoihin, ja pidämme yhteyttä Eroon koronasta -työryhmän kaltaisiin yhteistyöelimiin ympäri maailmaa.

Eroon koronasta -työryhmä on epämuodollinen yhteistyöelin, eikä meillä ole virallista jäsenkirjaa, tarkkaan määritettyä prosessia kannanmuodostuksessa tai toiminnassamme. Jokainen kirjoituksemme edustaa sen (alle)kirjoittaneiden näkökulmia ja kantoja.

Osa työryhmän jäsenistä on aktiivisia Twitterissä ja muilla foorumeilla, ja jokainen meistä edustaa itseään. Työryhmän näkökulmat ja kannat ilmenevät muistioistamme.

Eroon koronasta -työryhmä toimii vapaaehtoisvoimin. Toiminnallamme ei ole ulkopuolista rahoitusta. Emme ole hakeneet ulkopuolista rahoitusta työryhmän toiminnalle.

Thomas Brand

Valtiotieteiden maisteri, koordinaattori Eroon koronasta -työryhmä

Pidempiä perusteluja useimpiin kysymyksiin löytyy muistioistamme.